hu|en
Loading...

Minden, ami Badacsony

A hegy lábánál, Badacsony turisztikai központjában kikerülhetetlen a Hableány felújított, faltól falig üvegablakos modern épülete. Az 1800-as évek végétől vendéglátóhely és találkozó pont volt, az 1883-ban nyitott szálló 1963-ban nyerte el maihoz hasonló alakját.

Az ikonikus épület 2019-ben megújulva nyitott újra a Laposa Birtok központjaként. Lépj be a többfunkciós térbe, ahol bisztró, borbár, borbolt, a környék legmodernebb borászata, sőt, egy hely- és családtörténeti kiállítás is helyet kapott. Igazi borvidéki találkozópont ez, közös kóstolók, rendezvények helyszíne. A Laposa Birtok borainak és a helyi alapanyagokra építő, modern balatoni bisztró konyha fogásainak kóstolása közben a pince életébe is beleshetsz.

Régi és új, tradíció és modernség, testközelből, egy helyen. Még többre vagy kíváncsi? Jelentkezz be üzemlátogatásunkra!


A HABLEÁNY LEGENDÁJA

A legenda szerint, amikor Badacsony még tűzhányó volt,
a hegy ura beleszeretett egy sellőbe. Ahogy meglátta
a lányt a bérc oldaláról, gondolkodás nélkül
a tóba vetette magát, és a csobbanás kioltotta a vulkánt.
A szerelmesek azóta is a tóból figyelik a Badacsony-hegyet,
melynek lábánál a Hableány épülete őrzi történetüket.

A Hableány története

  • 1883
    július 14.
    Megnyílik a Hableány Szállóház
  • 1887
    augusztus
    Jókai Mór a Hableányban száll meg
  • 1909
    szeptember 21.
    Posta nyílik a Hableányban
  • 1925
    Bevezetik a villanyt a Hableányba
  • 1934
    július
    Sportnap és Legszebb Hableány szépségverseny
  • 1942
    Barabás Antal, Laposa Eleonóra édesapja szatócsboltot nyit a Hableánnyal szemben
  • 1965-77
    Peng Mária, Laposa Eleonóra édesanyja a Hableány csemegeboltjában
  • 1978
    október 21.
    A badacsonyi születésű Barabás Eleonóra és a budapesti kádár családból származó dr. Laposa József házasságot köt a Hableányban
  • 2014
    A Laposa család megvásárolja a Hableányt
  • 2015
    április 23.
    Megnyílik a KisHableány Bisztró a Hableány teraszán
  • 2018
    Elkezdődik a Hableány felújítása
  • 2019
    tavasza
    Megnyílik az új funkciókkal ellátott Hableány Badacsony szívében

Bisztró - Borbár

A különleges környezetben a borok mellé modern bisztrókonyhát álmodtunk, amivel új műfajt szeretnénk teremteni: a modern balatoni bisztrót. Helyi alapanyagok, szezonalitás, frissesség – ezen jelszavak mentén készítjük el a borokhoz komponált fogásainkat!

Étlap

LevesHús, HalKis tányér, köret, saláta FőételGyerek menüDesszertPizza
  • Hideg gyümölcsleves
    2 850 Ft
  • Ázsiai húsleves udon tésztával
    3 150 Ft
  • Gulyásleves kovászos kenyérrel
    3 250 Ft
  • Tapolcai lazacpisztráng
    5 950 Ft
  • Lassan sült mangalica tarja
    7 950 Ft
  • Angus bélszín
    13 950 Ft
  • 250 g, URY

  • Japán wagyu rib-eye A5+ Gunma
    39 950 Ft
  • Burgonyapüré
    2 350 Ft
  • Dirty fries
    2 450 Ft
  • cheddar, bacon, jalapeno

  • Cézár saláta
    2 950 Ft
  • Paradicsom saláta savanyított lilahagymával
    2 450 Ft
  • Buffala mozzarella
    1 750 Ft
  • Paradicsom saláta mellé választható

  • Uborka tejföllel
    1 750 Ft
  • Borjú Bécsi burgonyapürével
    6 950 Ft
  • Sült zöldségek humusszal (vegán)
    4 350 Ft
  • Malacpofa pörkölt spatzl-el
    5 950 Ft
  • Langyos tökfőzelék sült paprikával és kaporral
    3 950 Ft
  • Házi fasírt
    1 950 Ft
  • választható a Tökfőzelék mellé

  • Made in Italy D.O.P.
    4 950 Ft
  • Gentile tészta, san marzano paradicsom, buffala

  • Húsleves tésztával
    1 450 Ft
  • Csirke nuggets hasábburgonyával
    2 950 Ft
  • Paradicsomos spagetti parmezánnal
    2 750 Ft
  • Aranygaluska
    5 450 Ft
  • vanília sodó • 2 főre

  • Csokoládé parfé mogyoróval, málnával
    2 750 Ft
  • A lekváros palacsinta
    2 950 Ft
  • Marinara
    3 750 Ft
  • San Marzano paradicsom • bazsalikom • rukkola

  • Margherita
    3 950 Ft
  • San Marzano • fior di latte • bazsalikom

  • Salami
    4 450 Ft
  • San Marzano • fior di latte • szalámi

  • Cotto e Funghi
    4 550 Ft
  • San Marzano • fior di latte • főtt sonka • gomba

  • Carciofi Bianco
    4 650 Ft
  • Articsóka, Fior di latte, parmezán

  • Formaggi
    4 850 Ft
  • San Marzano, Fior di Latte, Gorgonzola, Parmezán

  • Prosciutto Crudo
    4 950 Ft
  • San Marzano • Fior di latte • prosciutto sonka

Vegetáriánus
Laktózmentes
Gluténmentes

SZÉP-kártyát is elfogadunk! Áraink forintban értendők és az áfát tartalmazzák. A számla végösszegéhez 12,5% szervízdíjat számolunk fel!


Borbolt

A Laposa borok teljes kínálatát és kedvezményes borválogatásainkat megtalálod, és pinceáron vásárolhatsz, kollégáink szívesen segítenek a számodra tökéletes palackok megtalálásában. Az árakról és aktuális kínálatunkról tájékozódj a webshopunkról!

Nyitvatartás:

Hétfőtől Vasárnapig: 12:00-22:00



Borászat - Üzemlátogatás

Büszkék vagyunk arra, hogy egy ikonikus épületet sikerült úgy átalakítani, hogy modern birtokközpont és technológiai üzem kapjon helyet benne. A tervezést körültekintő elemzés, sok-sok tapasztalat, itthoni és külföldi szüret előzte meg, mindez a legmodernebb eszközök beszerzésével folytatódott. Így jött létre a régió kiemelkedő borászati központja, melyben egy pezsgőkészítő üzem is helyet kapott, így már pezsgővel is koccinthatunk! A 2019-es szüret már ide futott be, a vendégtérből közvetlenül rálátni a hatalmas tartályokra, így azonnal kicsit közelebb kerülünk a borkészítéshez.

Várjuk az érdeklődő csoportokat, egyéni látogatókat, szakmabelieket, vagy azokat, akik csak belesnének a kulisszák mögé egy kóstolóval egybekötött üzemlátogatás keretében.


CÍM
8261 Badacsonytomaj, Park utca 26.
GPS koordináták: É 46.790514° x K 17.506268°
Útvonaltervezés

NYITVATARTÁS

Hétfő-Vasárnap: 12:00-22:00. A konyha 21:30-ig tart nyitva.

KAPCSOLAT
bisztro@hableanybadacsony.hu
+36 20 316 01 63